top of page
WAT IS EEN TCA- PEELING?

Een medische MESOPEEL® is een medische behandeling die zorgt voor een versnelde huidvernieuwing.

Er worden op een gecontroleerde manier dode huidcellen verwijderd, terwijl tegelijkertijd de levende cellagen van de huid gestimuleerd worden. Hierdoor kunnen we het verouderingsproces vertragen en huidaandoeningen verminderen.

Een medische MESOPEEL® behandelt hyperpigmentatie, alle stadia van huidveroudering, alsook couperose, rosacea, acne, striae en andere huidaandoeningen.

Bij SkinEsthetics Maastricht wordt gebruik gemaakt van de TCA-Peeling van Mesoestetic in een concentratie van 35%.

Deze concentratie mag alleen worden gebruikt door artsen en huidtherapeuten. Deze chemische peeling bevat een ander zuur (trichloorazijn) met een ander werkingsmechanisme, dan peelings met fruitzuren, die door schoonheidsspecialistes worden uitgevoerd.

TCA kan dieper doordringen in de huidlagen en heeft een hoger ‘afschurend’ vermogen. Een peeling helpt om de huid in topconditie te krijgen én te houden. Peelen wordt ook wel exfoliëren genoemd. Een peeling is de ideale oppepper voor de huid, als deze wat dof of oneffen is. Deze chemische peeling verbetert de huidstructuur, egaliseert de kleur van de huid en vermindert oneffenheden. Er vindt een langdurige verandering van de pH-waarde van de huid plaats, waardoor bepaalde cellen in de huid van structuur veranderen en als reactie hierop worden afgestoten door de huid. Door deze afstoting wordt een vernieuwingsproces in gang gezet, waarbij de huid op verschillende niveaus kan worden verbeterd. Het belangrijkste proces hierbij is dat de fibroblasten, die o.a. verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en elastine, worden gestimuleerd, waardoor de huid steviger en elastischer wordt. Voedingsstoffen uit crèmes en andere huidverzorgingsproducten worden beter opgenomen in een gepeelde huid.

WAT HOUDT DE BEHANDELING IN?

 

Tijdens de behandeling wordt trichloorazijnzuur (TCA) in twee laagjes aangebracht op uw huid met een tussenpoos van 5 minuten. Dit geeft een branderig gevoel. U krijgt tijdens de behandeling een elektrische ventilator in de hand, waardoor dit gevoel goed te verdragen is.

Vaak is het eindpunt van deze behandeling het wit verkleuren van sommige delen van de huid; dit verschijnsel is normaal en wordt ‘frosting’ genoemd. Het wit worden verdwijnt na enkele uren, waarna er langzamerhand een bruingeel korstje ontstaat. Door de vloeistof wordt de bovenste laag van de huid losgeweekt en afgestoten.

Uw lichaam maakt vervolgens een nieuwe, egalere huid aan. Na de behandeling kan de huid gevoelig en rood zijn en een beetje trekkerig aanvoelen. Voor het mooiste resultaat wordt aangeraden om een peelingkuur te volgen.

Een kuur bestaat uit 3 behandelingen met een tussenpoos van 4 weken. Een kuur heeft het meeste effect als u hem combineert met de speciale producten van Mesoestetic vóór en na de behandeling.

Bereid uw huid voor op de behandeling met de Peel Booster van Mesoestetic. Hier kunt u het beste mee beginnen 2 weken vóór de eerste behandeling. Staak een week voor de behandeling het gebruik van crèmes met Retinol (vitamine A), Tretinoïne (vitamine A-zuur) en vitamine C. Geadviseerd wordt om een uur vóór de behandeling 1 Ibuprofen 400mg of 2 Paracetamol 500mg in te nemen.

NA DE BEHANDELING

 

Houd uw huid direct na de behandeling droog. Dus niet reinigen en niet met water aankomen.

De dag na de behandeling kunt u eventueel met licht vochtige wattenscfijfjes de huid voorzichtig deppen.

Gebruik koud (!) water. De huid voelt waarschijnlijk wat branderig aan na een chemische peeling en heet water kan onaangenaam zijn op de nieuwe huid. Het kan ook een ontstekingsreactie veroorzaken.

Was uw gezicht in de dagen daarna met een zeepvrije wasgel met koud water om de genezende huid te helpen kalmeren.

En denk eraan, dep de huid daarna altijd droog – dus niet wrijven. Uw huid gaat de komende dagen indrogen.

Dit kan een trekkerig gevoel geven en soms wat jeuken. Ga niet krabben! Dit kan leiden tot littekens en pigmentvlekken. Probeer, tot er nieuwe huid zichtbaar wordt, NIET te smeren met crèmes.

Dit kan het vervelproces vertragen, doordat de oude huid wordt vastgeplakt aan de nieuwe huid.

Het is belangrijk om daarna de huid wel goed te hydrateren met de Mesoestetic Fast Skin Repair crème. Die mag iedere keer gebruikt worden als de huid trekt, dus naar behoefte meermaals per dag.

De bovenste huidlaag gaat worden afgestoten en dat uit zich in vervelling, meestal op de 3e-5e dag. Zodra de korstvorming is verdwenen, zal de huid nog enkele tijd rood/roze zijn (tot 6 weken, soms langer). Deze roodheid zal geleidelijk vervagen en mag gecamoufleerd worden met een niet-irriterende make-up.

Er kan na de behandeling wat zwelling optreden, die 2-24 uur of soms zelfs langer kan duren. Koude (droge) kompressen kunnen helpen ter vermindering hiervan.

Na een peeling is de huid extra gevoelig voor zonlicht. Gebruik daarom iedere dag -ook als de zon niet schijnt- een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, zoals bijvoorbeeld Melan 130+ Pigment Control van Mesoestetic,

om uw huid tegen UV-stralen te beschermen en vermijd de eerste 4 weken na de peeling directe blootstelling aan de zon. Wacht 6-7 minuten met het aanbrengen van een 2e crème (de zonnebrandcrème), zodat de eerste crème (de Fast Skin Repair) goed kan intrekken. Gebruik tot de huid volledig hersteld is, geen crème met Retinol (vitamine A), vitamine Azuur (Tretinoïne) of vitamine C.

Gebruik tot 48 uur na iedere peelingsessie geen make-up (uitgezonderd minerale en zuurstofdoorlatende make-up, speciaal geschikt voor na intensieve behandelingen). ● ● ● ● ● ● ● De totale hersteltijd is ongeveer 7-9 dagen. De nieuwe huid is zichtbaar verbeterd, egaler en straalt. Zodra er geen schilfertjes meer aanwezig zijn, kan iedere avond ter voorbereiding op de volgende behandeling de Mesoestetic Peel Booster op de huid aangebracht worden. Deze vervangt uw nachtcrème. Direct na de eerste peelingsessie en tot twee weken na de laatste peeling adviseren wij u geen peelings of scrubs thuis te gebruiken of soortgelijke behandelingen te ondergaan. Tot twee maanden na de laatste peelingsessie kunt u geen ontharingsbehandelingen (laten) uitvoeren op de gepeelde huid. Vermijd tot 2 weken na een peelingbehandeling hoge temperaturen (hete douches, sauna, hamam) en intensief sporten.

WAT IS HET EFFECT?

 

De huidstructuur is verbeterd, de kleur van de huid is egaler en pigmentvlekken, oneffenheden en fijne lijntjes zijn verminderd. Het resultaat is een frissere en jongere uitstraling van de huid.

IMG_2764.JPG
IMG_2813.JPG
IMG_2784.JPG
IMG_2790.JPG

VOOR WIE IS DE TCA-PEELING GESCHIKT?

 

Een TCA-peeling biedt de oplossing in onder andere de volgende gevallen:

 

• Pigmentvlekken

• Fijne lijntjes

• Grove poriën

• Huidveroudering

• Zonneschade (actinische keratose)

• Vale/grauwe huid (rokershuid)

• Acne (-gevoelige) huid

MOGELIJKE COMPLICATIES

Ondanks de juiste keuze van de techniek en de juiste uitvoering ervan, kunnen bijwerkingen optreden, zoals: pijn, jeuk, branderigheid, roodheid, tijdelijke toename van puistjes, hyper- of hypopigmentatie van het behandelde gebied. Deze gaan in principe vanzelf over. Bij pijn mag u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld Paracetamol of een NSAID, zoals Ibuprofen.

of een gezakte wenkbrauw. Dit herstelt altijd!

CONTRA-INDICATIES

Absolute contra-indicaties:

 

- Gebruik van orale retinoïden (Roaccutane) binnen zes maanden voor de chemische peeling

- Actieve herpesinfectie of bacteriële infectie in het te behandelen gebied

- Zwangerschap

- Het geven van borstvoeding.

 

Relatieve contra-indicaties:

 

- Niet uit de zon kunnen blijven

- Donker getinte huid

- Voorgeschiedenis met bestraling

- Zware rokers

- Gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, zoals Prednison of Methotrexaat

- Meerdere keren per jaar een koortslip (in dit geval zal antivirale medicatie worden voorgeschreven vanaf 3 dagen vóór tot 3 dagen ná de peeling)

- Een slechte wondgenezing in het verleden met vorming van hypertrofische en/of keloïdale littekens.

bottom of page