top of page
Bij Skin Esthetics Maastricht wordt uitsluitend gewerkt met Botuline Toxine
van het absolute A-merk Botox.

Botox is de merknaam van Botuline Toxine type A en wordt ingezet als middel tegen rimpels. Botox blokkeert de prikkeloverdracht van zenuw naar spier, waardoor de spierbeweging, die dynamische rimpels veroorzaakt, wordt geremd. Na enkele maanden herstelt de spieractiviteit volledig en is het effect van de behandeling uitgewerkt.

Botox is een natuurlijk eiwit, dat door bepaalde bacteriën wordt geproduceerd. Botox wordt geleverd in poedervorm. Vóór gebruik wordt het eiwit opgelost in steriel fysiologisch zout.

Botox wordt al sinds einde jaren ‘70 toegepast in de geneeskunde met in de loop der jaren steeds meer indicaties: spasmen van het aangezicht, één of meerdere verkrampte spieren of aanhoudend overmatig zweten onder de beide oksels (hyperhidrosis), dat het dagelijks leven verstoort, bij kinderen met spastische verlamming en bij volwassenen met lokale spasticiteit van hand en pols ten gevolge van een beroerte (CVA, herseninfarct), patiënten met een overactieve blaas met lekkage van urine, plotselinge aandrang om de blaas te legen en vaker naar het toilet gaan, dan normaal en bij wie andere geneesmiddelen niet helpen en urineverlies door een neurogene blaas.

Botox is dus een geregistreerd geneesmiddel.

Bij oogheelkundige patiënten, die behandeld werden voor spasmen van de oogleden, werd per toeval ontdekt, dat de dynamische rimpels van deze patiënten verminderden. Deze observatie heeft een enorme impact gehad op de wereld van de esthetische geneeskunde. Botox is nu dus vooral bekend door een bijwerking van een officieel geneesmiddel.

TOEPASSINGEN VAN BOTOX
KRAAIENPOOTJES
FRONSRIMPELS
BROWLIFT
voorhoofdRIMPELS
LIPFLIP
FACE SLIMMING
ANTITRANSPIRATIE
TANDENKNARSEN

WELKE SOORTEN RIMPELS BESTAAN ER?

Een rimpel is een vouw in het huidoppervlak. Rimpels worden onderverdeeld in dynamische rimpels en statische rimpels. Daarnaast ontstaan vouwen ten gevolge van huidverslapping.

  • Dynamische rimpels zijn rimpels, die ontstaan bij het aanspannen van spieren in het gezicht. Voorbeelden zijn de fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdrimpels. Naarmate we ouder worden, zullen dynamische rimpels steeds beter zichtbaar worden. Zie het als een papiertje, dat steeds op dezelfde plek gevouwen wordt. De vouw zal steeds scherper worden. Zo is dat ook met deze rimpels. De frequente spierbewegingen zorgen ervoor, dat de rimpel steeds dieper in de huid gaat zitten. Dynamische rimpels kunnen al op jonge leeftijd (tijdens puberteit) zichtbaar zijn. Dynamische rimpels kunnen met Botox worden behandeld.

  • Statische rimpels zijn rimpels, die altijd zichtbaar zijn in de huid, dus ook zonder spieractiviteit. Voorbeelden zijn de rimpels boven de lippen en onder de ogen. De rimpels worden versterkt door factoren van buitenaf, zoals UV-schade en roken en door factoren van binnenuit, zoals erfelijke aanleg en veroudering. Door deze factoren vermindert de hoeveelheid vocht, hyaluronzuur, collageen en elastine in de huid, met als gevolg verminderde stevigheid en elasticiteit. Daarnaast neemt het herstellend vermogen van de huid af tijdens de veroudering. Naast veranderingen in de huid, neemt op specifieke plaatsen de hoeveelheid onderhuids vetweefsel af en wordt botweefsel afgebroken, waardoor er een algemeen volumeverlies ontstaat onder de huid. Statische rimpels kunnen niet met Botox behandeld worden.

  • Huidverslapping wordt vaak aangezien voor een rimpel, maar is in feite geen rimpel. Huidverslapping ontstaat door uitrekking van dieper gelegen bindweefselbandjes. Deze bandjes, ook wel ‘ligamenten’ genoemd, houden normaliter huidstructuren, zoals vetcompartimenten, bij elkaar. Een verslapt huiddeel kan zelf een plooi of rimpel veroorzaken. Een voorbeeld is de neus-lippenplooi. De zogenaamde ‘hamsterwang’ ontstaat door het uitzakken van het middelste 1/3 deel van de wang. De bekende dubbele kin of onderkin ontstaat door huidverslapping van de bandjes onder de kin. Huidverslapping kan niet met Botox behandeld worden.

WAT HOUDT DE BEHANDELING IN?

Voorafgaand aan een behandeling, vindt er eerst een uitgebreid intake- en adviesgesprek plaats, waarin de procedure, verwachtingen, mogelijkheden en medische voorgeschiedenis besproken worden. Ook worden eventuele alternatieve mogelijkheden besproken, zoals een fillerbehandeling, PlexR Soft Surgery, chemische peelings of laserbehandelingen.

Tijdens de behandeling wordt op strategische plekken Botox in de spier gespoten. Dit gebeurt met een zeer fijne naald. Afhankelijk van het te behandelen gebied, zijn er 2 tot 6 prikjes nodig, behalve bij de behandeling tegen overmatig zweten; daarbij zijn zo’n 50 prikjes nodig.

De pijnlijkheid van de prikjes hangt af van de individuele gevoeligheid. Daarnaast zal het ene prikje gevoeliger zijn, dan het andere. De prikjes worden vaak als brandend ervaren. Bovendien kan men het horen ‘kraken ‘. Dit is volkomen normaal. Een verdoving is niet nodig.

Direct na het injecteren kan een bultje of enige roodheid zichtbaar zijn. Dit verdwijnt binnen 10-15 minuten.

De behandeling zelf duurt maar enkele minuten (bij overmatig zweten een kwartier).

WAT IS HET EFFECT?

Het effect is niet onmiddellijk zichtbaar. Na 1-2 dagen zal het moeilijker worden om de behandelde spier aan te spannen. Na ongeveer een week is 90% van het effect bereikt en na 2 weken is het effect optimaal. Dat betekent, dat de behandelde spieren niet of veel minder aangespannen kunnen worden. Daardoor verdwijnen of verzachten de dynamische rimpels. De rimpels, die al in de huid gegroefd staan, zullen niet helemaal verdwijnen, maar zullen wel een stuk zachter lijken. Indien gewenst, kunnen deze statische rimpels opgevuld worden met een filler.

Na twee weken kan eventueel een touch up gedaan worden, als het effect nog verbeterd zou kunnen worden.

Het effect houdt gemiddeld drie maanden aan, maar de duur hiervan kan langer worden, als de behandeling steeds op tijd wordt herhaald, dus voordat de spier weer op krachten komt.

Een vervolgbehandeling kan niet eerder, dan na drie maanden gedaan worden vanwege de mogelijkheid op resistentie tegen Botuline Toxine. Het effect van Botox is nooit blijvend.

NA DE BEHANDELING

De eerste twee uur na de behandeling met Botox mag u niet bukken of gaan liggen. Aanspannen van de spieren versterkt mogelijk het effect van Botox.

 

• U mag geen make-up aanbrengen tot 60 minuten na de behandeling.

• U mag twee dagen niet naar de sauna, solarium en intensief sporten.

• U mag het behandelde gebied gedurende twee dagen niet masseren.

U mag niet in de ogen wrijven.

U mag wel crème aanbrengen, maar dit dient ‘ met zachte hand ‘ te gebeuren.

MOGELIJKE COMPLICATIES

Botox is een veilig middel.

Het is uitvoerig getest en

onderzocht op veiligheid.

Allergische reacties zijn zeer zeldzaam (<0,1%). Sommige patiënten hebben gedurende

enkele dagen last van hoofdpijn,

een drukkend gevoel of griepachtige verschijnselen.

Ook deze bijwerkingen komen zeer zelden voor.

Daarnaast zijn er de veel voorkomende lokale bijwerkingen, zoals injectiepijn,

blauwe plekken en eventueel kleine puntbloedingen op de injectieplaats.

In een heel enkel geval kan een aangrenzende spier onbedoeld mee aangedaan worden. Hierdoor kan een onbedoeld esthetisch effect optreden , dat moet worden ‘uitgezeten’

(hier is geen behandeling voor).

Gelukkig houdt dit effect meestal maar een paar weken aan.

Voorbeelden hiervan zijn een hangend ooglid of een gezakte wenkbrauw. Dit herstelt altijd!

CONTRA-INDICATIES

Zoals bij de meeste cosmetische behandelingen, wordt de behandeling niet uitgevoerd bij (mogelijke) zwangerschap en bij het geven van borstvoeding.

Overige contra-indicaties:

  • Koorts of ziektegevoel

  • permanent vulmiddel in het te behandelen gebied

  • overgevoeligheid voor Botuline Toxine type A of één van de bestanddelen van het gebruikte product

  • Myasthenia Gravis, het Eaton Lambert Syndroom

  • infectie of irritatie in het te behandelen gebied

  • melanoom of andere maligniteit in het te behandelen gebied.

bottom of page